Съвети за хранене

В Холандия ресторантите си имат принцип – добро и бързо обслужване, за да може да напълним ресторанта с 2-3 вълни. В Холандия (и не само, естествено) си имат и друг принцип. Ако в менюто пише Starter означава, че е предястие, което получаваш преди ястието,основното ястие го получаваш след преястието, а поръчаното първо питие идва преди всичко останало.

Да де, но в Дубай е малко по-различно. Всичко идва наведнъж или което е по-бързо възпроизведимо, а натуралния ти сок може да дойде и половин час след храната.

Ето защо започнах да обръщам специално внимание на сервитьорите, че искам да изчакат с основното, докато не изям предястието. Без резултат.

Урок за поръчване на храна в средностатистически ресторант в Дубай:

Та гениалното решение което измислих за проблема е да поръчвам едно по едно. Първо казвам, че искам само да пия и чак след като си получа пиенето поръчвам предястие. След като отнесат предястието поръчвам основно.

Те са достатъчно бързи, така че не отнема много повече време от обичайното. Да се върнем обаче на европейската (и не само) култура на ядене в ресторант: Служителите се стремят да те обслужат качествено, и след като си готов да те изпратят по живо по здраво възможно най-бързо, за да се запълни масата още един път. Е, в Дубай ще те обслужат изключително бързо, но после няма и да те погледнат и ще те оставят половин час да си седиш на празна маса, мъчейки се да им прилвлечеш вниманието и да поискаш сметката. Все още нямам решение на този проблем🙂

7 thoughts on “Съвети за хранене

  1. Ами възможно решение на това със сметката – поискай да платиш след като ти донесат и последното поръчано нещо:) (Ако си сигурна, че няма да поръчваш друго, де). Иначе носенето на предястието след основното е неприятно, обаче всичко описано от теб се случва и в България на повечето места. Носят ти манджите в произволен ред и те зарязват да си махаш на сервитьорката за сметката… Или носят всичко накуп, което е още по-дразнещо, защото нямаш време да се насладиш на храната, а ако държиш тя да е топла, си принуден да я изядеш набързо… В разни западноевропейски страни практиката е описаната от теб в първата част на поста (в Холандия не съм била). Въпрос на манталитет според мен. Просто в България клиентът се възприема по-скоро като някакво досадна подробност и далеч не той е в центъра на заведението, а точно обратното – сервитьорките често се отнасят с теб, като че си ги прекъснал по средата на нещо мнооооого важно:)

  2. В Израел пък никога не се плаща предварително за разни хотдози, сандвичи и бургери. Изяж си всичко, тогава питай за цената и плати. И се обиждат ако ти дават чипс и откажеш. Или найлонова торбичка.

    А в ресторант ти дописват 10% от сметката – бакшиш задължителен. Сервитьорите са почти без заплати, уж с идеята да се борят за бакшиши, чрез по-добро обслужване. В крайна сметка на всяка маса се бутат поне 3 сервитьора🙂

    Иначе всичко си идва в правилния ред, само дето със сядането на масата получаваш хумус, хляб, 3-4 вида салати и туршии и кана лимонада🙂

    Тъй де… и аз още не мога да измисля как да си плащам сметката навреме. Пиши, ако успееш.

  3. Ставаш, тръгваш и те ще те догонят със сметката🙂 Това е най-бързият начин. А ако не успеят да те догонят, е и най-евтиният🙂

  4. Чакай чакай, къде споменавам България?🙂
    @Svetlina , все още нямам решение на проблема и си чакам за плащането. Че като стана да отида до касата да си платя ми се сърдят…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s