Нова любима салата – Табуле

За втори път се отклонявам на вълна готвене, но се надявам да ми е простено. Лято е, горещо е и храните около мен са толкова невероятно “умни” в съставките си, че може да ги ям целодневно, всекидневно. Ето една 10 минутна рецепта за салата от магданоз и мента.

Салата се води на някои места средиземноморска, на други просто ливанска.

Табуле

Съставки

С това количество съставки може да зарадвате около 4 човека (ако е гарнитура)

1. Два много добре узрели домата, изберете сочни и вкусни.

2. Две стръкчета пресен лук

3. Голяма, доста голяма китка магданоз и няколко стръка мента (ментата е по желание)

4. Прясно изцеден лимон. Наблягам на “прясно” салатата е лятна и свежа и не заслужава лимонен сок от бутилка…

5. Една шепа булгур или натрошени хлебни трохи (лично аз предпочитам с трохи)

6. Зехтин

Салатата отнема точно 10 минути за приготвяне. Сериозно!

Минута 1

Сложете булгура/хляба в купа и го покрийте с вряща вода

Минута 2-6

Измийте доматите, лука, магданоза и ментата. Накълцайте ги на дребно.

Минута 7

Изцедете лимона върху доматите, лука, магданоза и ментата

Минута 8-9

Сложете изцедения булгур при останалата смес, сложете сол и разбъркайте

Минута 10

Не забравяйте да добавите зехтин. Хубав, ароматен зехтин. Ако искате да сервирате салатата “красива” стандартно я слагат на листо от салата айсберг.

Може да я ядете или направо с вилицата или като арабите – “намазана” на арабско хлебче

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s