Салвадор Дали (Salvador Dali)

Преди около седмица посетих музея на Салвадор Дали (1904-1989) и останах изключително впечатлена. Посещаването на музея е като изживяване – лежах по пода, гледах през дупки, дърпах си очите като китайче, катерих се, удивлявах се и най-важното – забавлявах се. Това е била и неговата цел, когато е започнал правенето на музея си. Точно така, музеят е правен от самият Салвадор Дали.

Но нека започнем с малък разказ за него – художникът, със самочувствие, способно да се равнява на това на Пикасо 🙂

Когато е бил на 6, Салвадор е искал да стане готвачКА, на 7 е искал да бъде Наполеон, а след това… е искал да бъде само и единствено Салвадор Дали. Тази задача обаче е била много трудна за детето. Преди да се роди Салвадор, семейството е имало син, който се казвал… Салвадор. И е починал на 20 месечна възраст. Бащата вярвал, че той е причината за това, тъй като страдал от полово предавана болест, и при раждането на друг син, 9 месеца след смъртта на първият Салвадор, решават да го кръстят Салвадор (този, който ние познаваме). Първият проблем, който Салвадор е имал с това е, че винаги се е чувствал в сянката на мъртвият си брат и никога не е мислел, че е достатъчно добър. Вторият проблем: баща му е започнал да го запознава чрез книги и снимки с полово предаваните болести, когато Салвадор е бил на 4. Може би именно за това и Салвадор остава асексуален – девствен до 25 годишна възраст, когато среща любовта на живота си – 35 годишната Гала. И за близо 53 години брак, се твърди, че са правили секс само 3-4 пъти. Сребърна сватба само с платоническа любов…

Запознанството му с Гала става на едно събиране. По това време тя е омъжена за Пол Елюар (един от основателите на сюрреализма) и има дъщеря. В мига в който Салвадор я вижда, знае, че тя е жената за него, музата от сънищата му.

Този портрет на Пол (от 1929) е започнат преди Салвадор и Гала да са заедно и е завършен, когато тя вече не е жена на Пол (тя не вижда Пол и дъщеря си никога повече).


Сега малко за картините му:

Минал е през много жанрове, докато намери себе си в сюрреализма. Фон на повечето му картини е пейзаж от Кадакез – градче в което е живял и творил:

dscf1152

(Кадакез, Март 2009)

Много обича да рисува яйца, подпорни елементи, Гала, неща с повече от едно значение 🙂

И сега малко от музея:

Persistence of Memory (една от най-известните му картини) беше за пръв път в този музей и ще бъде там само още няколко дни, след което се връща в САЩ (Музей на модерното искуство, Ню Йорк).

A споменах ли, как престоя в музея е едно изживяване? Екскурзоводките дори ни показаха това и ни  питаха кое ни харесва повече:

По принцип Салвадор Дали обича да говори за картините си, да ги обяснява и анализира, но за тази (отдолу) отказва да каже каквото и да. Картината се намира на централно място в залата (Treasury room).

Basket of Bread – Rather Death than Shame (1945)

Плюс още мнооого интересни произведения, за които обаче няма да ви говоря, за да не ви разваля удоволствието от музея. А иначе, както във всеки музей, се предлагат и красиви каталози и книги за живота му, като аз съм си най-доволна от тази, която си избрах, въпреки че беше от най-евтините:

dali-book

А защо на картината портрет на Пикасо пише Picasso XXI след като никой от двамата не е доживял до 21 век? .. защото всеки век може да има само по един велик творец, а творецът на 20-ти век е Салвадор Дали.

Advertisements

13 thoughts on “Салвадор Дали (Salvador Dali)

 1. Аз харесвам тази. Преди се бях опитва да изимитирам… не стана чак толкова лошо.

  😀

  “Христос от кръста на Св. Йоан”

 2. Това е любимият ми творец…. Страхотно… Не съм била в музея, то съм го разглеждала on line…Естествено, че усещането не е същото, но силно се надявам да имам възможността да бъда там.

 3. любимият ми художник! преди 7 години си купих (от париж) една книга за него, за която се твърди, че е най-пълната издавана за него – има над 1300 репродукции + факти от живота му. но мен живота му не ме интересува чак толкова, просто намирам една вселена в картините му, която ми “пасва” и се чувсрвам омагьосан. имах късмет да видя няколко платна и “на живо”… абе просто нямам думи.
  и още един любопитен факт (от книгата) – на два пъти е бил изключван от художествената академия (това би трябвало да е съответствието), защото “обиждал преподаватели и ги обвинявал в ретроградност”, първия път му простили, но втория… така и не завършил:)

 4. Нямаше как да напиша всичко и за това избрах 🙂 Но иначе – да. Обяснявал е, че те не могат да го научат на нищо ново, защото били заслепени от “модерните течения” и не се стремяли да се развиват.

 5. И аз бях там.Невероятно е!Не може да се разкаже.Трябва задължително да се види!

 6. Много харесах това, което сте публикували за Дали. Аз съм архитект, името ми Ви се изписва. можете в мрежата да се информирате с какво се занимавам. Преподавам в държавно висше учебно заведение – “Теория на архитектурата” и……….други неща. Наистина ми харесва как представяте човека, твореца и ………..гения на 20-ти в. – Салваторе Дали.

 7. На мен ми харесва всичко,което се говори за него, без значение какво!
  Затова, уважаеми сънародници, съм съвсем малко скептичен към по-горните коментарии; казвате само добри неща :).
  Животът е един голям майтап. Хич да не Ви пука

 8. Боготворя го! Просто е уникален и неповторим – човек неможе да го сгреши!

 9. Раздвоява те. Със съвършенство и анархистичен, грозен непукизъм. С тънка усетливост и недодяланост на селски бояджия. Със злоба и нежност. Но, влезе ли ти в главата -няма излизане…

 10. ИМАХ НЕВЕРОЯТНИЯ ШАНС ДА БЪДА НА НЕГОВА ИЗЛОЖБА МИНАЛАТА СЕДМИЦА В РИМ ЗА 5-ДНЕВНИЯ МИ ПРЕСТОЙ ТАМ!!!…ПРЕДСТАВЕТЕ СИ – САМО 5 ДНИ В РИМ И ДА ПОПАДНА НА ТАКАВА ИЗЛОЖБА?!?!?!?!….. ЗА ПРЪВ ПЪТ ВИЖДАМ НЕЩП “НА ЖИВО” ОТ ДАЛИ!!!…НАИСТИНА Е УНИКАЛЕН!!!…ВЪВ ВСИЧКО!!!

 11. Бил е садист и мазохист, но му се кефите. Баси обърканият народ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s