Пилешка супа.

В такъв дъждовен ден, дни преди важен изпит реших да прочета една история от “Пилешка супа за душата” отворих напосоки. И ето на какво попаднах:

img_0346

За куража

Значи, мислиш, че съм смела? — попита тя.

Да, така е.

Може и да си прав. Сигурно, защото ми е подействал вдъхновяващият пример на няколко незабравими учители. Ще ти ражажа за един от тях. Преди много години, когато работех като доброволка в болницата „Станфорд”, се запознах с едно момиченце на име Лайза, което страдаше от рядка и сериозна болест. Единственият шанс да се възстанови, като че ли беше свързан с възможността да и бъде прелята кръв от петгодишния й брат. Той по чудо бе оцелял от същата болест и бе развил антитела, необходими за да се преодолее болестта. Лекарят обясни на малкото братче как стоят нещата и запита момченцето дали би се съгласило, да даде своята кръв на сестра си. Видях, че за миг то се поколеба, но после пое дълбоко въздух и каза :

Да, щом това ще спаси Лайза.

Докато продължаваше трансфузията, то лежеше в едно легло до сестра си и се усмихваше, както и всички ние, като гледахме как бузите на Лайза поруменяват. После лицето на момченцето пребледня, усмивката му угасна. То погледна към лекаря и попита с разтреперан глас:

Веднага ли ще започна да умирам?

Детето беше малко и беше разбрало лекаря погрешно. То мислеше, че ще трябва да даде на сестра си всичката си кръв.

Да, научих се да бъда смела — добави тя, — защото имах вдъхновяващия пример на такива учители.

Надявам се и аз да успея съм такава. Някой ден. А междувременно ще се опитвам всеки ден.

Ето и още една супа.

Advertisements

3 thoughts on “Пилешка супа.

 1. Страхотно…хареса ми разказа! Лъхаше някаква несигурност, каквато често ни “напада” и ни “разлюлява” психически.
  Важното е ,че опитваш! Независимо дали ще стане!

 2. Много хубава история.
  Благодаря!
  Сега ще прегледам книгата.

 3. Ще вмъкна малко мои мисли за децата.Те се раждат в условия на безизходица.Никой не се грижи за възпиатнието им към добро.Чичко президент не се грижи детето да получава от тв-то хубави филмчета-за любов и приятелство.Вместо това чичко президент и сие правят кръчми ,които чакат бъдещето малко създание.Внасят наркотици,които пак малкото създание ще трябва да консумира.За да може чичковците да живеят весело.Малкото създание пуши цигари на 8-чичковците не ги интересува.Напива се ,прави секс,аборти-никой от чичковците не ги интересува.
  Няма кой да се заинтересува.А мама и тате са уморени,отчаяни,обезверени.Малкия хулиган се нуждае от емоции.Душата е като празен съд .Тя трябва да се напълни с нещо.Но вместо с чиста изворна вода ,се пълни с лайна.И когато един ден порасналото създание,тръгва да се бие срещу чичковците ,те размахаха заплашително пръст и му дадоха да разбере.
  Сега младото създание стои объркано и озлобено с окървавена глава.Кой ще се погрижи за него?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s